Składniki:
* CIASTO NA BISZKOPT * 6 jaj * 1 szklanka cukru * 1 szklanka m±ki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 – 3 łyżki kakao * * MASA MLECZNA * 1/2 szklanki mleka * 3/4 szklanki cukru * 25 dag margaryny * 2 opakowania cukru waniliowego * 2 szklanki mleka w proszku * * POLEWA * 15 dag czekolady mlecznej * około 6 łyżek mleka
Przepis na ciasto biszkoptowe: Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać m±kę pszenn±, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać.
Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem prostok±tnej formy o wymiarach 25 na 36cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni C. Ostudzić i podzielić na 2 czę¶ci. Przepis na masę mleczn±: Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękk± margarynę utrzeć na puszyst± masę, dalej ucieraj±c dodawać ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku.
Przełożyć biszkopt kremem. Przepis na polewę: Czekoladę rozpu¶cić z mlekiem na małym ogniu i polać wierzch ciasta.
Schłodzić w lodówce. Smacznego
|