Forum Dla INTELIGENTNYCH

  • Nie jesteś zalogowany.
  • Polecamy: Komputery

  • Index
  •  » Kuchnia
  •  » Domowe przepisy na Ciasta, ciasteczka , desery

#1 2010-09-08 23:02:36

 Kicia

http://www.javase.pl/templates/SonyEricsson/images/ranks/90.pngMega wymiatacz Postów

Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 2010-09-01
Posty: 2439
Punktów :   

Domowe przepisy na Ciasta, ciasteczka , desery

Witam
Drodzy forumowicze piszcie przepisy na desery mogą się przydać innym na imprezy itp.


http://www.img.nep.pl/gify/zwierzeta/myszy/4.gif

Offline

 

#2 2010-09-08 23:02:59

 Kicia

http://www.javase.pl/templates/SonyEricsson/images/ranks/90.pngMega wymiatacz Postów

Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 2010-09-01
Posty: 2439
Punktów :   

Re: Domowe przepisy na Ciasta, ciasteczka , desery

0,5 litra mleka
8 dorodnych truskawek (proponuje więcej :P )
1 duży banan (nie kojażyć z sexem) :P :P
cukru wedle uznania
zmiksować


http://www.img.nep.pl/gify/zwierzeta/myszy/4.gif

Offline

 

#3 2010-09-08 23:03:20

 Kicia

http://www.javase.pl/templates/SonyEricsson/images/ranks/90.pngMega wymiatacz Postów

Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 2010-09-01
Posty: 2439
Punktów :   

Re: Domowe przepisy na Ciasta, ciasteczka , desery

Mój jest wyjadkowo prosty:
Omlet(te to karzdy robi wedłu swojego przepisu)
Truskawki
Mleko lub słodka smietana
Kremówka 30% do dekoracji
cukier

Truskawki. mleko(lub smietane) i sukier zmiksowac.
Ubic bitą śmietanke

Na omleta nałozy mus, udekorować bitą smietana i truskwkami.
Przepis bardzo łatwy, nic wyjadkowego, ale zato przepyszne


http://www.img.nep.pl/gify/zwierzeta/myszy/4.gif

Offline

 

#4 2010-09-08 23:03:57

 Kicia

http://www.javase.pl/templates/SonyEricsson/images/ranks/90.pngMega wymiatacz Postów

Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 2010-09-01
Posty: 2439
Punktów :   

Re: Domowe przepisy na Ciasta, ciasteczka , desery

przepis na piankę:

mleko z puszki niesłodzone
2 galaretki rozpuścić w niecałym 0.5 litra wody ostudzić i pomału wlewajac do naczynia z mlekiem mixować
bardzo pyszne do jedzenia od razu lub rozlac do foremki włożyc do lodówki i po godzinie jak sie zgęstnie pokroić i podać


http://www.img.nep.pl/gify/zwierzeta/myszy/4.gif

Offline

 

#5 2010-09-08 23:04:11

 Kicia

http://www.javase.pl/templates/SonyEricsson/images/ranks/90.pngMega wymiatacz Postów

Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 2010-09-01
Posty: 2439
Punktów :   

Re: Domowe przepisy na Ciasta, ciasteczka , desery

Przepis na kremówki:

Składniki:

krem:
- 1 l mleka
- 20 dag cukru
- 15 dag mąki krupczatki
- 30 dag masła
- 3 żółtka
- 1,6 dag cukru waniliowego
ponad to:
- 30 dag gotowego, mrożonego ciasta francuskiego
- słoik dżemu lub konfitury malinowej
- cukier puder

Przygotowanie:
1. Ciasto rozmrozić. Podzielić na 2 jednakowe prostokąty. Wyłożyć każdy do 2 blach przepłukanych zimną wodą. Piec 10-12 min. w 220 stopniach.
2. Z cukru pudru i wody zrobić lukier i pokryć nim jeden upieczony placek ciasta.
3. Krem: Z mleka, mąki i cukru, cukru waniliowego ugotować budyń. Przestudzić. Masę zmiksować z żółtkami i utartym masłem.
4. Suchy placek posmarować konfiturą, kremem, przykryć drugim (polukr

;]


http://www.img.nep.pl/gify/zwierzeta/myszy/4.gif

Offline

 

#6 2010-09-08 23:04:48

 Kicia

http://www.javase.pl/templates/SonyEricsson/images/ranks/90.pngMega wymiatacz Postów

Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 2010-09-01
Posty: 2439
Punktów :   

Re: Domowe przepisy na Ciasta, ciasteczka , desery

Polecam między innymi:
Ciasto z kremem
biszkopt (wolę ten, bo zwykły szybko się zsycha i po za tym tamten jest o wiele smaczniejszy):
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
2 łyżki miodu sztuczniego (nie jest konieczne, bez niego też wychodzi dobre ciasto)
2 łyżeczki (małe) sody oczyszczonej
1 jajo

wszystko razem zmiksować, lub wymieszać aż będzie jedna konsystencja, rozdzielić na dwie blachy, wcześniej posmarowane tłuszczem i posypane lekko mąką i upiec w tmp. ok 170-200*C (ja piekę na oko, mam taki piec że nie mam w nim tmp) około 20 minut. Ciasto robi się ciemne, więc nie przestraszcie się, że się spaliło

krem:
1 kostka masła
1/2 kostki margaryny
budyń waniliowy lub śmietankowy

gotujemy budyń (z mlekiem jak normalnie się go robi) czekamy aż ostygnie, ubijamy masło z margaryną, dodając powoli budyń (można dosłodzić, na oko krem- ja lubię słodkie rzeczy), kiedy krem będzie jednolity i puszysty nakładamy na jadną z części upieczonego ciasta, rozsmarować na całej powieszchni i na górę nakładamy drugi blat i na górę rozpuszczamy sobie np. dwie niecałe czekolady (ja kupuje najtańsze jakieś jedna biała druga brązowa) i polewamy, nożem rozsmarować po całej powieszchni i ciasto gotowe. Do tego jakie pyszne


http://www.img.nep.pl/gify/zwierzeta/myszy/4.gif

Offline

 

#7 2010-09-08 23:05:16

 Kicia

http://www.javase.pl/templates/SonyEricsson/images/ranks/90.pngMega wymiatacz Postów

Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 2010-09-01
Posty: 2439
Punktów :   

Re: Domowe przepisy na Ciasta, ciasteczka , desery

Ptasie mleczko:
Składniki:
• 3 galaretki (najlepiej różnokolorowe)
• 0,5 litra mleczka zagęszczonego, niesłodzonego
• Paczka herbatników lub biszkopt na dno
• Owoce do dekoracji.

Wykonanie:
2 galaretki (każdą osobno) rozpuścić w 0,25 l wody (połowę mniej niż normalnie) i pozostawić do wystygnięcia. Trzecią galaretkę rozpuścić w normalnej ilości wody (0,5 l) będzie służyć do polania przygotowanego ciasta na wierzchu.
Tortownicę średniej wielkości wyłożyć pergaminem i ułożyć na dno ciastka lub biszkopt. Gęstniejącą galaretkę (jedną z dwóch rozpuszczonych w 0,25 l ) dodać do 0,25 l schłodzonego skondensowanego mleka i ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 5 minut.
Powstałą masę wyłożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy. Identycznie postępujemy z drugą galaretką i pozostałą ilością mleczka skondensowanego. Na wierzchu możemy położyć owoce (truskawki, brzoskwinie, jagody itp.) i zalewamy wszystko trzecią galaretką.
Całość wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.


http://www.img.nep.pl/gify/zwierzeta/myszy/4.gif

Offline

 

#8 2010-09-08 23:05:45

 Kicia

http://www.javase.pl/templates/SonyEricsson/images/ranks/90.pngMega wymiatacz Postów

Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 2010-09-01
Posty: 2439
Punktów :   

Re: Domowe przepisy na Ciasta, ciasteczka , desery

przepis na Toffi

kupuje się mleko w puszcze SŁODZONE
nie otwierając puszki gotujemy ją w garnku z wodą przed 2,5 godziny.
Palce lizać!
Najlepsze do polewania ciast lub samego jedzenia


http://www.img.nep.pl/gify/zwierzeta/myszy/4.gif

Offline

 

#9 2010-09-08 23:06:15

 Kicia

http://www.javase.pl/templates/SonyEricsson/images/ranks/90.pngMega wymiatacz Postów

Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 2010-09-01
Posty: 2439
Punktów :   

Re: Domowe przepisy na Ciasta, ciasteczka , desery

Sernik :

Żółtka z 16 jaj ucieramy z 60 dag cukru.
W innym naczyniu ubijamy białka z jaj na sztywno.

Do żóltek dodajemy 1.5 kostki masła, które wcześniej leżało chwilę w ciepłym pomieszczeniu, nie jest twarde jak kamień, nie rozwali nam miksera tylko ładnie się rozetrze w masę.
Dosypujemy 8 dag mąki pszennej, jeden cukier wanilinowy i szczyptę soli. Ucieramy wszystko pięknie i wyłączamy mikser.
Dodajemy 1.5 kg sera białego - lepszy jest taki z grudkami niż drobno mielony - i mieszamy całość łyżką. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy delikatnie łyżką - dzięki temu ciasto będzie pulchniejsze.

Dodajemy nieco rodzynek, ewentualnie skórki pomarańczowej (co kto lubi).

Foremkę smarujemy dokładnie masłem, wlewamy do niej masę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C.
Pieczemy przez około 60 minut. Lepiej nie otweirać niepotrzebnie drzwiczek. Jeżeli przez szybkę widzimy, że wierzch ciasta zbytnio brązowieje przykrywamy go aluminiową folią i peczemy dalej. Ciasto rośnie szybko i bardzo mocno.
Patyczkiem sprawdzamy czy sernik jest już upieczony - jeżeli jest w środku zbyt mokry na patyczku zostanie mokra substancja.

Gdy stwierdzimy, że sernik jest już upieczony wyłączamy piekarnik i uchylamy delikatnie drzwiczki, ale nie wyjmujemy foremki. Spowodowałoby to jego szybkie oklapnięcie. Foremkę wyjmujemy, gdy - wraz całym piekarnikiem - wystygnie.

Sernik możemy ozdobić polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi - są tacy, co czekoladę dodają do wszystkiego. Ale najczęściej nie jest to potrzebne, bo złota barwa wierzchu ciasta powinna prezentować się wystarczająco okazale.

Poprawnie upieczony sernik - z tej liczby jaj - powinien być na tyle wyrośnięty, że ugryzienie kawałka sięgające od wierzchu do spodu ciasta nie będzie możliwe.


http://www.img.nep.pl/gify/zwierzeta/myszy/4.gif

Offline

 

#10 2010-09-08 23:06:45

 Kicia

http://www.javase.pl/templates/SonyEricsson/images/ranks/90.pngMega wymiatacz Postów

Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 2010-09-01
Posty: 2439
Punktów :   

Re: Domowe przepisy na Ciasta, ciasteczka , desery

Ciasto kokosowe:

Składniki:
- 1/2 l śmietany,
- 2 paczki wiórek kokosowych,
- 1 szklanka cukru,
- 5 jajek,
- kostka margaryny,
- 1/2kg mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jak przyrządzić?
Masa: śmietanę ,wiórki i 1/2 szklanki cukru zagotować i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać pianę z 5 białek.

Ciasto: margarynę, 1/2 kg mąki, 1/2 szklanki cukru, 5 żółtek i proszek do pieczenia zagnieść i odstawić na pół godziny do lodówki. 3/4 ciasta rozłożyć na przygotowanej blasze, a następnie rozłożyć masę. Wierzch potargować pozostałą częścią ciasta. Piec ok. 50 min. w temp 170 stopni.


http://www.img.nep.pl/gify/zwierzeta/myszy/4.gif

Offline

 

#11 2010-09-08 23:07:09

 Kicia

http://www.javase.pl/templates/SonyEricsson/images/ranks/90.pngMega wymiatacz Postów

Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 2010-09-01
Posty: 2439
Punktów :   

Re: Domowe przepisy na Ciasta, ciasteczka , desery

"oszukane tiramisu" lub "tiramisu mascarpone"

składniki:
biszkopt( można upiec samemu - przepis na górze - lub kupić gotowy)
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4 opakowania cukru wanilinowego( chyba, że ktoś woli aromat wanilinowy)
cukier - ok 3 szklanek
kakao - ok pół szklanki
śmietana minimum 30%( do ubicia) ok litra
śmietan-fix jeżeli nie ufamy śmietanie;)
woda - ok 3/4 kubka
spirytus( lub wódka czy jakiś inny likier) - 2-3 łyżki( dla aromatu)

Parzymy 4 łyżeczki kawy w 3/4 kubka gorącej wody, kiedy się rozpuści dodajemy 3- łyżeczki cukry plus opakowanie cukru wanilinowego. Kiedy trochę przestygnie dodajemy spirytus.

Ubijamy śmietanę z dodatkiem reszty cukru zwykłego i wanilinowego( dobrze to najpierw zmielić na cukier puder wszystko), radzę dodawać po trochę cukru i próbować czy śmietana nie jest za słodka. Można dodać smietan-fix jeżeli nie ufamy śmietanie i boimy się aby ciasto nie spłynęło.

Biszkopt dzielimy na 3 "krążki".

Pierwszy krążek nasączamy kawą, nakładamy śmietanę( trochę więcej niż 1/3 całości) i posypujemy kakao, kładziemy 2 krążek, nasączamy, nakładamy śmietanę, posypujemy kakao, kładziemy 3 krążek, nakładamy śmietanę( na górę i po bokach) i posypujemy kakao.

Smacznego:)

Do ciasta można dodawać wszystkie owoce, dżemy i co tylko jeszcze dusza zapragnie.


http://www.img.nep.pl/gify/zwierzeta/myszy/4.gif

Offline

 

#12 2010-09-08 23:07:29

 Kicia

http://www.javase.pl/templates/SonyEricsson/images/ranks/90.pngMega wymiatacz Postów

Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 2010-09-01
Posty: 2439
Punktów :   

Re: Domowe przepisy na Ciasta, ciasteczka , desery

Gruszki w czekoladzie:

Składniki
5 gruszek
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
skórka otarta z jednej cytryny
Polewa: tabliczka czekolady
4 łyżki mleka


Gruszki obrać ze skórki (nie odcinać ogonków), a następnie od strony czubka wydrążyć gniazda nasienne (w sklepach ze sprzętem kuchennym można kupić specjalny przyrząd do wydrążania). Zagotować dwie szklanki wody z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny (wyszorowaną i sparzoną). Ugotować gruszki w syropie, tak aby były miękkie, ale jędrne. Wyjąć owoce z syropu, ustawić ogonkami do góry na talerzyku i ostudzić. Czekoladę włożyć do kubka, wlać mleko, wstawić kubek do większego naczynia z gorącą wodą i rozpuścić czekoladę. Przestudzoną, ale jeszcze płynną czekoladą oblać gruszki i odstawić do zastygnięcia.


http://www.img.nep.pl/gify/zwierzeta/myszy/4.gif

Offline

 

#13 2010-09-08 23:07:46

 Kicia

http://www.javase.pl/templates/SonyEricsson/images/ranks/90.pngMega wymiatacz Postów

Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 2010-09-01
Posty: 2439
Punktów :   

Re: Domowe przepisy na Ciasta, ciasteczka , desery

PIEROŻKI Z JABŁUSZKAMI




Składniki

• 0,5 kg mąki tortowej

• 2 żółtka

• 5 dag drożdży

• pół szkl. śmietany

• 1 margaryna PALMA

• cukier kryształ 4-5 jabłek


Etapy przygotowania

1. Drożdże utrzeć z dwoma łyżeczkami cukru. Na stolnicę wysypać mąkę dodać margarynę i siekać nożem. gdy margaryna połączy się z mąką dodać żółtka i śmietanę,zagnieść ciasto.

2. rozwałkować ciasto na grubość okoł. 0,5 cm. i wykrawać kółka od szklanki. Na każdy krążek układać pokrojone w ósemki jabłka i sklejać jak pierogi.

3. Namaczać jedną stronę w białku a następnie cukrze i układać na posmarowaną tłuszczem blachę.Piec w piekarniku o temp. 150-180 około 20-30min.



Podobno są pyszne! Moja babcia je robiła, niestety nie próbowałam


http://www.img.nep.pl/gify/zwierzeta/myszy/4.gif

Offline

 

#14 2010-09-08 23:09:15

 Kicia

http://www.javase.pl/templates/SonyEricsson/images/ranks/90.pngMega wymiatacz Postów

Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 2010-09-01
Posty: 2439
Punktów :   

Re: Domowe przepisy na Ciasta, ciasteczka , desery

Kupić w sklepie gotowe ciasto francuskie... Pokroić go na kwadraty takie dość duże... Kupić prażone jabłka w słoiku lub jakiekolwiek owoce... Owoce rozłożyć na tym cieście i zawinąć jak kopertę... Włożyć do piekarnika na około 15 min... Mniam pychotka z cukrem pudrem i gałką lodów ... Palce lizać ... Smaczne, dobre, tanie i szybko do zrobienia xDD


http://www.img.nep.pl/gify/zwierzeta/myszy/4.gif

Offline

 

#15 2010-09-08 23:09:51

 Kicia

http://www.javase.pl/templates/SonyEricsson/images/ranks/90.pngMega wymiatacz Postów

Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 2010-09-01
Posty: 2439
Punktów :   

Re: Domowe przepisy na Ciasta, ciasteczka , desery

Orzechowy zawijaniec

ciasto kruche
- 300 g mąki krupczatki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 125 g Kasi
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka

nadzienie
- 400 g mielonych orzechów włoskich
- 150 g cukru
- 3 krople aromatu migdałowego
- 2 białka
- 8 łyżek wody przegotowanej
- łyżka kwaśnej śmietany do posmarowania zawijańca


Z podanych składników zagnieść ciasto kruche, rozwałkować na pergaminie 35 cm x 45 cm. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i dodać pozostałe składniki nadzienia. Masę rozsmarować na cieście, zwinąć w roladę. Posmarować z wierzchu śmietaną. Wtedy wypiek się ładnie zarumieni. Piec 45 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Ciasto należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w celu uniknięcia wyschnięcia i stwardnięcia ciasta.

Nie jest to najlatwiejsze do wykonania ciasto, ale tez bez przesady, a smaczne takie ze az palce lizac


http://www.img.nep.pl/gify/zwierzeta/myszy/4.gif

Offline

 
  • Index
  •  » Kuchnia
  •  » Domowe przepisy na Ciasta, ciasteczka , desery

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
przegrywanie kaset vhs łódz przegrywanie kaset vhs w polsce