Forum Dla INTELIGENTNYCH

  • Nie jesteś zalogowany.
  • Polecamy: Gry

#1 2010-09-25 20:09:47

 Kicia

http://www.javase.pl/templates/SonyEricsson/images/ranks/90.pngMega wymiatacz Postów

Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 2010-09-01
Posty: 2439
Punktów :   

Odżywianie kobiety podczas ciązy

By wzmocnić śledzionę i żołądek, a zarazem zapewnić sobie dobre samopoczucie i dość siły w okresie ciąży, należy jadać gotowane, lekkostrawne dania, łagodnie słodkie w smaku (nie mylić z cukrem, mają to być produkty z Przemiany Ziemi; patrz moja książka „Jedz i żyj zgodnie z porami roku”, wydawnictwo Galaktyka), termicznie neutralne i ciepłe. Podstawę tych posiłków powinny stanowić zboża w swej naturalnej, pełnowartościowej postaci. Zawierają one wszystkie potrzebne okresie ciąży składniki mineralne, w tym magnez, ważny dla płodu. Podobnie jak inne minerały, w zbożach magnez występuje wyłącznie w otoczce niełuskanego ziarna, dlatego należy jadać zboża z pełnego przemiału, unikając przetworów z białej mąki. Zapotrzebowanie na fosfor, fluor i magnez można pokryć, spożywając wyłącznie zboża. Kobiety nieprzyzwyczajone do jadania pełnych ziaren zbóż mogą odczuwać dolegliwości trawienne – często dlatego, gdyż jedzą za szybko i nie przeżuwają. Żucie i trawienie zbóż wzmacnia cały układ pokarmowy. W okresie ciąży ważne jest też jadanie większości warzyw, roślin strączkowych, ryb, orzechów i nasion, niewielkich ilości mięsa i jaj z naturalnego chowu oraz nabiału w naturalnej, niepasteryzowanej postaci. Należy pamiętać, że owoce i warzywa mają najwięcej energii w tej porze roku, w której naturalnie rosną. Najlepiej więc jest odżywiać się zgodnie z porą roku (por. „Jedz i żyj zgodnie z porami roku”, wydawnictwo Galaktyka).


A. Należy zdecydowanie ograniczyć:

* zimne i mrożone napoje, lody,
* czarną i zieloną herbatę, soki z owoców południowych,
* termicznie zimne produkty w chłodnych miesiącach roku
* owoce południowe, jogurt i kefir, pomidory, ogórki, ziemniaki,
* produkty ciężkostrawne – wieprzowinę, kiełbasy, konserwy mięsne, tłuste potrawy
, frytki, fast foody i gotowe dania produkowane przemysłowo,
* produkty mleczne pasteryzowane i przetworzone; wszystkie inne spożywać w bardzo umiarkowanych ilościach z dodatkiem ciepłych przypraw, np. twarożek z kozieradką,
* biały cukier (naturalne substancje słodzące, jak miód, słód, melasa, tylko w małych ilościach),
* przetwory z białej mąki,
* głęboko mrożone dania,
* dania i napoje podgrzewane bądź gotowane w kuchence mikrofalowej,
* ostre, gorące przyprawy (używać tylko w niewielkich ilościach),
* nadmiar pieczywa (spożywać niewielkie ilości, najlepiej tego wytwarzanego na zakwasie).


B. Należy unikać:

* wszelkich trunków i używek (papierosy, kawa),
* gorzkich ziół (chyba że zostały przepisane w celach leczniczych),
* wodorostów morskich (za wyjątkiem leczenia oznak gorąca i nadmiaru*).


C. Zalecane są:

* gotowane, pełnowartościowe zboża (kasza jaglana, amarantus, kaszka kukurydziana, owies, słodki ryż oraz inne gatunki ryżu),
* rozgrzewające warzywa – duszone, gotowane na parze, pieczone lub w postaci purée (marchew, dynia, por, koper włoski, zielona fasola, cebula dymka, groch, kapusta włoska),
* dopuszcza się niewielkie ilości surówek – prasowanek (patrz moja wcześniejsza książka „Odnowa na talerzu”, wydawnictwo
* Galaktyka), a także regularnie kiszonki,
* rośliny strączkowe (moczone i trzykrotnie odlewane w czasie gotowania
, gotowane z glonem kombu) przyprawione kminkiem,
* cząbrem lub majerankiem,
* zielone warzywa liściaste: brokuły, jarmuż, rzeżucha, liście rzodkiewek i rzodkwi, zielona pietruszka, liście selera i lubczyku,
* kapusta pekińska – zawierają one składniki odżywcze, które podczas ciąży potrzebne są w większych ilościach,


Kobieta ciężarna, dobierając pożywienie, powinna kierować się intuicją, ponieważ w tym czasie zdolność ta jest szczególnie uwydatniona.
Nie należy jednak drastycznie zmieniać diety, gdyż toksyny uwalniane podczas poważnych zmian będą wpływały na płód.
Ważne jest stosowanie:
• umiarkowanych ćwiczeń fizycznych, jeśli to możliwe, w świetle słońca i na świeżym powietrzu,
Odżywianie kobiety w czasie ciąży
• regularnych praktyk rozwijających świadomość – kontemplacji, medytacji i/lub modlitwy.
Uwagi dla rodziców
Doniosłą rolę odgrywa zharmonizowane odżywianie, stabilizujące żołądek i śledzionę. Narządy te zarówno u dzieci, jak i u dorosłych przygotowują energię, z której pochodzi witalność, moc intelektu i umysłu oraz radość życia.


http://www.img.nep.pl/gify/zwierzeta/myszy/4.gif

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
酒店 西班牙