Jakie wartości odżywcze znajdziesz w lodach i czy jest możliwe, aby zajadać się pysznymi gałkami bez szkody dla figury? Dowiedz się więcej o lodach – jednym z naszych ulubionych przysmaków, a potem… zafunduj sobie małą porcję dla ochłody.
Wartości odżywcze w lodach
Przyrządzane na bazie jajek, tłustego mleka lub śmietany lody zawierają dużo białka, wapnia, a także witamin, soli mineralnych, a nawet - w zależności od dodatków - mikroelementów (np. lody czekoladowe są obfitym źródłem magnezu). Warto jednak pamiętać, że przy wielu dolegliwościach (choroby: przewodu pokarmowego, wieńcowa, miażdżyca), tłuste lody są zakazane przez lekarzy. Można zastępować je lodami bardziej nowoczesnymi, niskotłuszczowymi (i często bezholesterolowymi). Najsmaczniejsze z nich są tzw. czyste lody owocowe bez dodatku mleka, będące w istocie zamrożonym musem lub sokiem owocowym.
Do niedawna lekarze, głownie pediatrzy i laryngolodzy, przestrzegali przed jadaniem lodów, z uwagi na przeziębienia i infekcje gardła. Obecnie twierdzi się, że lody spożywane często i przez cały rok nie tylko nie szkodzą, lecz przeciwnie uodparniają gardło i "hartują" nasze mechanizmy termoregulacji. Tak "wygimnastykowany" organizm dobrze znosi jadanie lodów nawet podczas wielkich upałów.
Ostrożnie z lodami
Lody są produktem bardzo nietrwałym. Nie mogą być pod żadnym pozorem powtórnie zamrażane. Ich składniki (nabiał, cukier) są znakomitą pożywką dla wielu bakterii, a szczególnie dla gronkowca złocistego i salmonelli; zatrucia przez nie spowodowane są bardzo niebezpieczne.
Należy też zwracać uwagę na czystość lodziarni, jeśli jemy nasz ulubiony przysmak na miejscu lub na wygląd pudełka z lodami kupionymi na wynos. Zagniecenie i uszkodzenia są ostrzeżeniem, że zawartość mogła być wcześniej rozmrażana.
Termin ważności pakowanych lodów wynosi sześć miesięcy. Jeśli na pudełku widoczna jest tylko jedna data, a nie ma informacji o okresie trwałości, lepiej przyjąć, że jest to termin przydatności do spożycia, a nie data produkcji. Przeterminowane lody są bardzo niebezpieczne dla zdrowia.
Dla tych, którzy liczą kalorie
Granita - zimny deser przygotowany na bazie owoców, soków i syropów oraz pokruszonego lodu. Jest gęsty i ma wyraźny owocowy smak. Zawiera dużo kryształków lodu. Można go łączyć z koniakiem , rumem, arakiem, likierami.
Sorbet - odmiana lodów owocowych, przyrządzana z przecieru owocowego i cukru, z dodatkiem soku z cytryny, alkoholu lub jogurtu.
Lody light - nisko- lub zupełnie bezcholesterolowe, beztłuszczowe, słodzone substancjami, zastępującymi cukier. Dietetyczne i nietuczące.
Offline