miłego czytania :
Mit: Zastosowanie soi jako pożywienia datuje się na wiele tysięcy lat temu.
Fakt: Soja była pierwszy raz użyta jako pożywienie w czasach późnej dynastii Chou (1134-246 pne), dopiero kiedy Chińczycy nauczyli się fermentować nasiona soi żeby produkować potrawy jak tempeh, natto czy tarami.
Mit: Azjaci spożywają duże ilości soi.
Fakt: Przeciętne spożycie soi w Japonii i Chinach wynosi 10g (ok 2 łyżeczki do herbaty) dziennie. Azjaci spożywają soje w małych ilościach jako przyprawę a nie jako zamiennik potraw pochodzenia zwierzęcego.
Mit: Nowoczesne przetwory sojowe posiadają takie same zalety zdrowotne jak tradycyjne fermentowane potrawy sojowe.
Fakt: Większość nowoczesnych przetworów sojowych nie jest fermentowana w celu neutralizacji toksyn zawartych w ziarnach a dodatkowo przetwarzana jest w sposób, który redukuje zawartość protein i zwiększa poziom kancerogenów.
Mit: Przetwory sojowe dostarczają kompletnego zestawu protein.
Fakt: Jak wszystkie rośliny strączkowe, nasiona soi zawierają niewiele aminokwasów siarkowych methioniny i cysteiny. Dodatkowo, nowoczesne metody przetwarzania niszczy delikatna lizynę.
Mit: Fermentowane przetwory sojowe w diecie wegetariańskiej dostarczają witaminy B12.
Fakt: Związek znajdujący się w soi, który przypomina witaminę B12, nie może być użyty przez organizm człowieka. W rzeczywistości, przetwory sojowe powodują zwiększone zapotrzebowanie na B12.
Mit: Receptury sojowe są bezpieczne dla niemowlaków.
Fakt: Przetwory sojowe zawierają inhibitory trypsiny, które spowalniają przyswajanie białek i wpływają na funkcjonowanie trzustki. W testach na zwierzętach, dieta bogata w inhibitory trypsiny prowadzila do zahamowania wzrostu i zaburzeń funkcjonowania trzustki. Przetwory sojowe zwiększają zapotrzebowanie organizmu na witaminę D, potrzebna dla wytworzenia mocnych kosci i utrzymania normalnego wzrostu. Kwas fitynowy w przetworach sojowych skutkuje zmniejszeniem zdolności przyswajania żelaza i cynku, które są potrzebne dla zdrowia i rozwoju mózgu a także systemu nerwowego. W soi brakuje tez cholesterolu również potrzebnego do rozwoju mózgu i systemu nerwowego. Mega dawki fito estrogenów w recepturach sojowych zostały włączone w wyniku obecnej tendencji ku coraz bardziej przedwczesnemu rozwojowi seksualnemu dziewczynek i opóźnionemu rozwojowi chłopców.
Mit: Przetwory sojowe chronią przed osteoporoza.
Fakt: Przetwory sojowe mogą powodować niedobory wapnia i witaminy D, obydwa składniki sa potrzebne dla zachowania zdrowych kości. Wapn z rosołów na kościach i witamina D z owoców morza, smalec i podroby chronią w krajach azjatyckich przed osteoporoza –nie przetwory sojowe.
Mit: Nowoczesne przetwory sojowe chronią przed wieloma rodzajami nowotworów.
Fakt: Raport rządu brytyjskiego zawiera wniosek, ze istnieją nikle wskazania iż przetwory sojowe chronią przed rakiem piersi lub innymi rodzajami nowotworów. W rzeczywistości, przetwory sojowe mogą spowodować zwiększenie ryzyka zapadnięcia na nowotwór.
Mit: Przetwory sojowe chronią przed chorobami serca.
Fakt: U niektórych osób, spozycie przetworów sojowych obniża poziom cholesterolu ale nie ma dowodów, ze obniżenie poziomu cholesterolu wpływa na ryzyko zapadnięcia na choroby serca.
Mit: Estrogeny sojowe (izoflawony) sa dla ciebie korzystne.
Fakt: Izoflawony sojowe sa roślinno-dokrewnymi destruktorami. Na poziomie żywienia, mogą zapobiec jajeczkowaniu i stymulować wzrost komórek nowotworowych. Jedzenie zaledwie 30g (około 4 łyżeczko od herbaty) soi dziennie, może spowodować niedoczynność tarczycy z objawami letargu, zaparcia, przyrostu wagi i zmęczenia.
Mit: Przetwory sojowe sa bezpieczne i korzystne dla kobiet po menopauzie
Fakt: Przetwory sojowe moga pobudzac wzrost estrogeno-zaleznych guzów i powodowac problemy z tarczyca. Niska aktywnosc tarczycy jest kojarzona z trudnosciami podczas menopauzy.
Mit: Fito estrogeny w przetworach sojowych zwiększają zdolności umysłowe.
Fakt: Ostatnie badania wykazały, ze kobiety z wysokim poziomem estrogenów we krwi miały niższy poziom funkcji poznawczych. U japońskich Amerykanów, spożycie tofu w średnim wieku jest wiązane z przypadkami choroby Alzheimera w późniejszych latach.
Mit: Sojowe izoflawony i izolaty proteinowe maja status GRAS (Generally Recognized As Safe – uznanych za calkowicie bezpieczne)
Fakt: Archer Daniels Midland (ADM), w odpowiedzi na liczne protesty społeczności naukowej, wycofalo ostatnio swoje podanie do FDA (Federal Drug Administration – odpowiednik SANEPID-u) o nadanie statusu GRAS izoflawonoidom sojowym. FDA nigdy nie nadało statusu GRAS sojowym izolatom proteinowym z powodu zastrzeżeń dotyczących obecności toksyn i kancerogenów zawartych w przetworzonej soi.
Mit: Przetwory sojowe są wpływają korzystnie na twoje życie seksualne.
Fakt: Liczne badania na zwierzętach pokazały, ze przetwory sojowe powodowały bezpłodność u zwierząt. Spożycie soi przyspiesza wzrost włosów u mężczyzn w średnim wieku wskazując na obniżony poziom testosteronu. Japońskie zony często serwowały tofu swoim mężom, kiedy chciały obniżyć ich witalność.
Mit: Nasiona soi są dobre dla środowiska.
Fakt: Większość soi uprawianej w USA jest genetycznie modyfikowana w celu umożliwienia farmerom używania dużej ilości herbicydów.
Mit: Nasiona soi sprzyjają rozwojowi narodów
Fakt: W krajach trzeciego świata, nasiona soi zastępują tradycyjne uprawy i przenoszą wartosc dodana wytworzona w przetwórstwie z lokalnych populacji do wielonarodowych korporacji.
źródło :
http://www.westonapr...ochure_pol.html
Offline