Tutaj proszę Was Dziewczynki (i Chłopcy oczywiście też ) o umieszczanie przepisów na dania które są niskokaloryczne (albo mniej niż tradycyjne dania), zdrowe i przedewszystkim smaczne. Warunek-muszą to być przepisy które przygotowaliscie już kiedys i Wam wyszły.
Mile widziane też zdjęcia waszych dzieł
Offline
Ten przepis pochodzi z Rewolucji na Talerzu.
Wypróbowny i bardzo smaczny. Mój mąż nawet mówi że te spagetti jest o wiele lepsze od tradycyjnego spagetti bolognese. Jedyne co w nim zmienilam to zamiast selera naciowego (którego nie lubię) daje czerwoną paprykę. A no i nie daje świeżego oregano bo nie posiadam zazwyczaj Do tego danie jest dość szybkie a ja nie lubie się paprac w kuchni zbyt długo
SPAGETTI A'LA BOLOGNESE
200 g razowego spaghetti
200 g mielonego udźca z indyka
1 marchew
2 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
1 mała puszka pomidorów
pół cebuli
oliwa
świeże oregano
sól i pieprz
Pokroić cebulę, czosnek i seler naciowy, zetrzeć marchew. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, chwilę podsmażyć, tak by oliwa nabrała smaku czosnku, a następnie wyjąć go z oliwy. Na oliwę wrzucić warzywa i mięso. Przyprawić sola i pieprzem podsmażyć cały czas dobrze mieszając. Do mięsa z warzywami dodać pomidory z puszki, wymieszać i dusić przez 15 minut. Pod koniec, dodać liście świeżego oregano. Do wrzątku wrzucić makaron. Ugotować i odcedzić. Wymieszać w garnku makaron z sosem. Wyłożyć kopczyk na talerz, posypać świeżymi listkami oregano.
tradycyjne danie liczy ok 700 kcal, ta wersja ma ok 280 kcal
Smacznego
Offline
Malutka napisał:
Dla Mnie za trudne Ale też często oglądam ten program
To jest bardzo proste. Wrzucasz wszystko po kolei na patelnie i smażysz. W miedzy czasie gotujesz makaron i dodajesz do sosu-tylko tyle
Offline
a no tak w polsce pewnie troche z tym trudno ale wydaje mi sie ze w jakims wiekszym supermarkecie powinno wszystko byc. Pewnie chodzi ci o makaron razowy-to poprostu ten brazowy. Zawsze możesz zastapic go zwykłym tylko wtedy to bedzie troche wiecej kalorii.
Offline
Ratatuj
-kabaczek
-cukinia
-papryka (żółta,czerwona)
-cebulka
-pomidorki (sparzone gorącą wodą,aby skórka ładnie zeszła)
-inne warzywa (według uznania,np.brokuła,fasolka...)
-przyprawa sól i pieprze(jak ktoś lubi jakieś zioła)
Wszystko kroimy w kosteczkę i dusimy (pojedynczo na patelni). Wrzucamy po podduszeniu do garnuszka,doprawimy do smaku i mieszamy!
GOTOWE SMACZNEGO
Pamiętajcie,aby warzywa nie były zbyt miękkie! Warzywa muszą być "jędrne" wtedy nie tracą swoich cennych wartości odżywczych.
Offline
Ostatnio jak byliśmy w sklepie pomyślałam sobie żeby kupić wątróbkę... chociaż nie znoszę wątróbki
Kupiliśmy drobiową. Dziś postanowiłam zrobić ją na obiad ale nie chciałam zrobić takiej tradycyjnej smażonej z cebulą-nie mam z nia dobrych wspomień z dzieciństwa a pozatym mój nie jada cebuli...
Wymyślilam sobię swój przepis coś ala gulasz tylko bez śmietany. Przyznam że wyszło bardzo smaczne-nawet mojemu smakowało a ja polubiłam wątróbkę he he
Gulasz Wątróbkowy Nikoll
Wątróbka drobiowa (ja użylam z kurczaka)
Mleko
Papryka czerwona i zielona
Marchewka
Mała cebyla
Pieczarki (około 10)
curry
słodka papryka
sól
pieprz
Wątróbkę umyć, powykrawać żyłki (których ja nie znosiłam w dzieciństwie ) Namoczyć w mleku na jakiś czas. Pokroić paprykę w pół paski i pieczarki w pół plasterki. Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać 2/3 papryki i pieczarki. Dusić na małym ogniu ok 15 minut dodac marchewkę i resztę papryki. Dalej dusić aż odparuje caly sok powstały z ważyw. Wątróbke pokroić na kawałki, obtoczyć w mące i dodać do warzyw. Dusić mieszając co jakiś czas aż wątróbka będzie dobra. Ja trzy razy dolewałam odrobine wody żeby się nie przypaliło.
Podałam ją z kaszą gryczaną i było jami Wątróbka wyszla dardzo delikatna
Wątróbka to najbogatsze źródło łatwo przyswajalnego żelaza i witaminy B12. Sporo w wątróbce także witaminy B9 (kwas foliowy). I właśnie takie trio (w połączeniu z żelazem oraz witaminą B12) ma decydujący wpływ na produkcję czerwonych krwinek oraz funkcjonowanie układu krwionośnego. Dlatego wszystkie osoby mające skłonności do anemii i kobiety obficie miesiączkujące, którym ciągle brakuje żelaza, powinny na stałe wpisać wątróbkę do swego jadłospisu.
Ostatnio edytowany przez nikoll (2010-08-25 15:23:55)
Offline